Пет стъпки, за да станете мениджър


Много хора достигат тази точка в кариерата си, когато решават, че искат повече отговорност.
Повишаването в мениджър може да бъде отличен начин за професионалистите да напреднат в кариерното си развитие и дори да спечелят повече пари.

Мениджърите са отговорни за координирането и надзора на много фирмени проекти и ежедневни задачи.
​Това прави тяхната позиция уникална в компанията - тази, която има особено значение за поддържане на бизнес успеха.
Но да станете мениджър не винаги е лесно, често ще се окаже, че се състезавате срещу други квалифицирани кандидати и колеги, за да заемете позицията.


Ето пет стъпки, които трябва да направите, за да станете мениджър във вашата компания:


1. Нека вашите стремежи са известни.
Ако се стремите да станете мениджър, не мълчете за това! Въпреки че не е нужно да се ограничавате с неприязън, все още е важно да уведомите правилните хора, че мислите да направите следващата стъпка, за да могат да ви помогнат да стигнете там, където искате да бъдете. Нека вашият настоящ мениджър или шеф да знае, че се стремите към повече, и работете с тях, за да развиете необходимите умения за евентуално извършване на прехода.


2. Станете ментор.
Попитайте вашия мениджър или шеф дали съществуват възможности да станете ментор или да се присъедините към професионална организация във вашата индустрия, която ще ви назначи с наставляване. Това може да бъде отличен начин да покажете, че имате опит да работите в тясно сътрудничество с другите и да развиете солидни междуличностни отношения - задължително във всяка управленска позиция. Или помислете сами да вземете ментор - някой, който има повече опит от вас, може да ви помогне да се подготвите за повече отговорности.

3. Укрепвайте уменията си.
Като мениджър ще имате по-малко свободно време, повече авторитет, повече водещи и много други нови изисквания. Поради тази причина е важно да засилите уменията си, за да сте сигурни, че сте готови да пристъпите към действие. Активно оценявайте уменията, които вече имате, и говорете с тези, които вече са на ръководни позиции, за да определите какви умения трябва да придобиете. Направете своите изследвания, бъдете в течение с тенденциите в индустрията и използвайте всяка възможност да засилите способностите си.


4. Покажете своята стойност.
Важно е да активирате амбицията си. Ако смятате, че трябва да покажете на шефа си колко сте ценни, преди да имате шанс да достигнете на по-висока позиция, помислете за създаване на среща и подготвяне на презентация, която подчертава вашите постижения и ангажименти към компанията до момента. Въведете конкретни цифри, за да опишете постиженията си („увеличение на клиентите с 40 процента“ или „управлявани акаунти на рекламодатели, допринасящи за общ бюджет от 200 000 долара“), за да направите вашите аргументи неопровержими.

5. Попитайте за обратна връзка.
Помолете своите по-високопоставени началници и колеги да оценят досега ефективността ви. Добре ли се справяте в конфликтни ситуации? Добре ли реагирате на стресови ситуации? Способни ли сте да ръководите група, без да се опитвате да поемете твърде голям контрол или твърде малко? Прегледайте отзиви от вашите колеги или мениджъри, за да определите къде са вашите силни страни и къде трябва да се подобрите. Това не само ще покаже, че сте отворени за обратна връзка и непрекъснато усъвършенстване, но ще покаже, че цените мнението на отделните членове на групата, нещо, с което всеки мениджър трябва да се ангажира.


Да станеш мениджър може да бъде отличен начин да напреднеш в кариерата си и да си подготвен за допълнителни професионални възможности. Ппоемете ангажимент да предприемете тези стъпки през следващата една година, за да увеличите шансовете си за по-висока роля във вашата компания. Късмет!