Мирзакарим Норбеков

Мирзакарим Норбеков

„Знаеш ли, никой не се ражда злобен и омърсен - чу пак гласа на градината. - Ала има на света и злоба, и мръсотия. Те проникват в теб неусетно като прашинки. Като песъчинки, които носи пясъчната буря, с които трупа цели дюни. Но ако имаш в душата си добрина и любов, ти си предпазен, сякаш имаш наоколо си гъсти градини. Помисли: дарен ти е живот на този свят, което само по себе си е чудесно. Това не е ли достатъчна причина за радост? Всички спънки са в главата ти.“
Oтново налична след години без тираж - „Рижото магаренце“ от Мирзакарим Норбеков


Мирзакарим Санакулович Норбеков е роден на 17 ноември 1957 г. в село Усмат, област Бахмал, област Джизак. Националността му е узбек. През 1990 г. завършва Андижанския институт по производство на памук със специалност агрономия. Норбеков е международен лидер в алтернативната медицина, основател и ръководител на Института за самолечение на човека. От 2010 г. председател на компанията Център за образователни и уелнес технологии М. С. Норбеков LLC. Президент и един от основателите на Асоциацията на професионалистите за развитие на личността.
Научни звания: академик, доктор по психология, доктор по философия по медицина, щатен член и кореспондент на редица руски и чуждестранни академии.
Научна дейност: Мирзакарим Норбеков е автор на няколко книги за Норбековската система, издадени в Русия и чужбина в милиони копия, включително преводи на повече от 25 чужди езика. По-специално, M. С. Норбеков е автор на повече от 50 книги, 18 защитени с авторски права техники, статии, учебни и развлекателни помагала.
 
Детство и младост.
Мирзакрим Норбеков израства в обикновено селско семейство. Отец Санакул Норбаевич Норбеков е бил главен счетоводител в държавното стопанство Мичурински. Майката Джумагул Норбекова е домакиня и учителка на седем деца. М. С. Норбеков си спомня как баща му го изпраща с други деца на памучното поле да работи. На всеки 15 дни той получава заплата от бригадира. Самият баща на Мирзакарим Норбеков е дал пари на бригадира, за да плати на сина си за труда.
 
От детството си Мирзакарим е бил любознателно и неспокойно дете." Прочетох много книги, рисувах пейзажи и различни национални модели. След като завърших десет паралелки, исках да вляза в Одеския художествен институт, но нямаше достатъчно точки. Случи се така, че далеч от дома си останах без пари.". За да оцелее, той започва да събира костилки от плодове и да прави бижута за продажба. Само месец по-късно бизнесът тръгва нагоре и започна да носи добри печалби.
 
През 1975 г. веднага щом Мирзакарим става на осемнадесет години, той е привлечен в армията. Неочакваното се случва там. По време на вечерния пост двама колеги започнали да досаждат на Мирзакарим - последва бой. Той се е защитил от удара, но обидените „смелчаци“ на следващия ден са довели още пет „помощници“ със себе си. В резултат на това той е откаран в болница с тежки наранявания. Имал е сериозни наранявания на бъбреците, сърцето и дихателните пътища и са смятали, че ще остане инвалид. Медицината отказва да помогне, като заявяват лекарите, че болестта е нелечима. Осъденият пациент е бил погълнат от мрака на отчаянието и безнадеждността. И само малка надежда за живот е накарала Мирзакарим да повярва и да потърси лек. Именно тогава на пътя му се появява едно суфийско училище и наставник Сейид Мохамед Хасан. По това време старецът е успял да направи онова, което лекарството не е могло. Мъдростта и търпението на наставника, желанието и волята на самия Мирзакарим са направили така, че болестта да си отиде. Вдъхновен от резултатите, той започва интензивно да изучава скритите възможности на човешкото тяло, законите на природата и тясната връзка между ума и тялото.
 
Дейности от началото на 80-те.
През 1982 г. Мирзакарим Норбеков постъпва в Андижанския институт по производство на памук. Паралелно с обучението си той самостоятелно започва тренировки по карате, получава черен колан и става професионален треньор. Развивайки се физически, Мирзакарим обръща специално внимание и на духовното израстване. Той влага много време и усилия за саморазвитие. Той изучава болести и лечебни методи, овладява древните практики на Учителите. Мирзакарим завършва института и получава диплома „научен агроном“. По това време той създава авторската система за изцеление на тялото и започва да го практикува в Узбекистан. Норбеков бързо набира популярност и той решава да замине за Русия.
 
В началото на 90-те години M. С. Норбеков идва в Москва и адаптира своята уелнес система за европейския манталитет. Той започва да преподава в цяла Русия, докато подготвя учители за неговата система. През 1995 г. Норбеков и неговата система стават много популярни.
 
През 1998 г. в Москва, M. С. Норбеков създава „Института за самолечение на човека“. Институтът се занимава с провеждане на развлекателни занятия по системата на Норбеков. Повече от хиляда души на ден учат в института. Ежедневно се провеждат няколко курса, като всеки курс се ръководи от Мирзакарим Санакулович. За да се срещне с „европейската общественост“, Норбеков продължава образованието си и получава дипломи.
 
През 2001 г. излиза първата му книга „Опитът на глупака или ключът към прозрението“. Той става толкова популярен, че през годината е сред най-купуваните автори. Зад нея веднага се появяват и други авторски книги, които накрая затвърждават популярността на уелнес системата сред читателите: „Къде зимува майката на Кускин или как да вземем безплатен милион".