Как да напишете резюме, което да бъде забелязано?

Как да напишете резюме, което да бъде забелязано:
съвет от HR мениджър


Създаването на резюме за работа може да бъде стресиращо.
Въпреки че много кандидати имат много предимства на днешния пазар на труда, някои от желаните позиции все още са трудни за получаване.
Какво може да подчертае Вашето резюме сред стотици подобни, изпратени от други кандидати?
Защо HR мениджърите не разглеждат всички автобиографии?
HR мениджърите не разполагат с време за внимателно разглеждане на всяко резюме.
Това означава, че към подготовката му трябва да се подходи внимателно и да се реши какво да се включи в него и какво не трябва да се споменава.

Много фактори могат да повлияят на мнението на човек, който взема решение за по-нататъшното наемане на кандидата:
  • избор на шрифт;
  • съдържание;
  • опит, цели и т.н.
Какво искат да видят HR мениджърите в автобиографията?

  • Според Джулия Ким, старши мениджър HR, Jun Group, рекламна агенция в Ню Йорк, резюмето трябва да съдържа Вашата история, като същевременно отразява не само постиженията.
  • Трейси Швайкерт, вицепрезидент на POLITICO, от своя страна препоръчва да се включи информация за кариерата.
Джулия Ким е съгласна с предишната гледна точка: „Съдържанието на автобиографията трябва да бъде специфично за работата.
Ако се кандидатствате за дизайнер, искам да видя нещо креативно в автобиографията. Ако Вашите отговорности ще бъдат свързани с числата, аз предпочитам резюме, съдържащо числа и индикатори. ”

Използвайте ключови думи от длъжностни характеристики.
Един от най-добрите начини да попълните автобиографията си е използването на длъжностни характеристики като ръководство.

Трейси Швайкерт съветва да се използва тази техника, тъй като това е първото нещо, на което тя обръща внимание, когато проучва кандидат. „Използваме определени думи, за да опишем работата. И когато видим резюме с тези фрази, това веднага привлича вниманието ни “, коментира тя.
Според нейния опит някои компании назначават потенциални служители, използвайки търсене на ключови думи, за да сортират кандидатите.
Това означава, че включването им в списъка увеличава шанса да бъдат разпитани.
От една страна, това е трудоемък процес, който отнема значително време.
От друга страна, това е правилната тактика, за да изпъкне автобиографията Ви в общата купчина.


Бъдете кратки.
За кандидата, да погледне от гледната точка на HR мениджъра ,е трудна задача, но това, с което много работодатели са съгласни, е, че яснотата, простотата и сбитостта привличат вниманието.
Трябва да се разбере, че е невъзможно да се предвиди как HR мениджърът ще прочете резюмето: на екрана на мобилен телефон, монитор, изтегляне на документ на устройство или на работен сайт. Трейси Швайкерт смята, че използването на хипервръзка към Вашия профил или портфолио на LinkedIn е един прост и ефективен начин да спестите място и да оптимизирате съдържанието. Не по-малко важна роля играе и изборът на настройки на шрифта.

Например, Джулия Ким предпочита, когато всички имена са с удебелен шрифт, защото правят впечатление. Придържайте се към монохромна цветова палитра, освен ако не кандидатствате за работа, която изисква креативност. Когато е подходящо, помислете за използването на числа, за да отразявате успеха. 
Това може да разкаже повече за Вашия опит, отколкото два абзаца текст, обясняващи какво сте направили и какво правите. 

Напишете смислена цел.
Независимо дали сте променили мястото си на работа, обхвата или се чувствате недостатъчно квалифицирани за длъжността, за която кандидатствате, Джулия Ким предлага да отразите целта в началото на автобиографията. 
Това ще помогне на HR мениджърите да разберат мисловния процес, който стои зад решението за промяна на отрасъла, или защо сте решили да намерите друг работодател. 
Това е добър начин за попълване на пропуските в квалификациите. Просто опишете мотивацията си. „Две или три изречения са достатъчни за това към какво се стремите и какво можете да направите“, споделя съвета си тя. Когато създавате резюме, имайте предвид, че свободното място описва идеалния кандидат. Мениджърите на човешки ресурси разбират това много добре и не очакват, че ще отговаряте на всеки елемент.
Трейси Швайкерт препоръчва да се използва прост начин да се определи дали дадена работа е подходяща: „Повечето критерии са написани според приоритета: от най-важния до най-малко важния. Така че, ако Вашите качества и опит отговарят на две или повече точки, имате голям шанс да получите търсената работа.

Разгледайте фирмената култура. Отделете време, за да се запознаете с длъжностното описание.
Проучване на работодателя. В много случаи просто отидете на уебсайта на компанията, за да разберете каква е нейната ценностна система. Помислете каква информация, различна от професионален опит, можете да включите в автобиографията си. В идеалния случай, ако тя съответства на принципите и традициите на приетата култура в организацията, ще имате предимство.
„Ако сайтът показва, че компанията се занимава с благотворителна дейност, посочете Вашия опит с доброволческа дейност“, съветва г-жа Швайкерт.
Дори да е минимален, опитайте се да го споменете.
Според нея около 80% от служителите, които вземат решения относно кандидатите, смятат, че има пряка връзка между доброволческите и лидерските умения.
Това се потвърждава и от резултатите от проучване, проведено през 2016 г.

Получете подкрепа.
Комуникацията и консултациите с приятели могат да Ви помогнат да обогатите автобиографията си.
Най-често заявленията се подават чрез интернет, в повечето случаи мениджърът по човешки ресурси трябва да проучи няколко десетки или стотици автобиографии.
Затова установяването на личен контакт с един от служителите на компанията може да увеличи шансовете да привлечете вниманието към Вашата кандидатура.
Освен това, ако след известно време получите покана за официално интервю, може да е заради някой от служителите.
Можете да се свържете с приятели, които работят на подобна длъжност или да разговаряте със специалисти от съответната фирма с молба да разгледат автобиографията и да дадат конкретни препоръки относно съдържанието, което по-добре да отговаря на изискванията на служебните задължения или фирмените ценности.
Например, ако не можете да решите дали да включите информация за курсове за продължаващо обучение в свързана специалност, консултирането с приятел може да отговори на въпроса колко важно е това за компанията.
Джулия Ким също приветства тези действия, тъй като те са чудесна възможност да научите повече за индустрията, компанията или конкретното свободно място